Custom Pages

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Palstaviljelyä

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kaupunkilainen tapa viljellä maata - palstaviljely. 

En liiemmin ajatellut viljelyä Helsinkiin muuttoni jälkeen, lapsuudessa meillä kotona oli kasvimaa; se tiesi lähinnä ärsyttvää rikkaruohojen kitkentää kesäisin. Pari vuotta sitten sain kuitenkin ajatuksen oman viljelypalstan hankkimisesta. Palstaa jonotin noin vuoden verran, ehdin muuttaa jo pois alueeltakin ja viljelyn aloittaminen tuli melko kiireellä. Mutta tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen valintaani.

Ensimmäinen kesä oli käytännössä taistelua rikkaruohoja vastaan ja välillä tuntuikin että viljelin rikkaruohoja, en hyötykasveja. Ennen minua palsta oli ollut ainakin vuoden viljelemättä, joku sammalla alueella viljelevistä kertoi palstan olleen huonolla hoidolla jo enemmän kuin yhden vuoden. Sain kaikesta huolimatta melko hyvän sadon syksyllä kerätyksi. 

Nyt palsta on minulla toista vuotta. Paljon on tullut opittua viime vuodesta, myös rikkaruohot ovat vähentyneet selvästi.  Tänä vuonna laitoin ylös tarkasti esikasvatuksen aloittamispäivät ja suorakylvöpäivät sekä taimien ulosistuttamispäivät. Tarkoitus olisi syksyllä vielä arvioida, minkä voi ensi vuonna tehdä vielä paremmin. Nyt on jo muutaman kanssa selkeästi nähtävissä, että ensi vuonna täytyy aloittaa vielä aikaisemmin. 

On mahtavaa huomata, että ympärillä on ystäviä jotka haluavat auttaa myös tässä asiassa. Viime vuonna kitkimme rikkaruohoja yhdessä urakalla. Syntymäpäivälahjaksi sain kompostin poisviennin (koska sitä rikkaruohoa tuli niin paljon, ettei se ehtinyt maatua) tänä vuonna ollaan yhdessä korjattu tuhoja, käännetty maata ja istutettu. Taistelua rikkaruohoja vastaan olen käynyt ihan yksin - onnellinen siitä, että siitä selviää tänä vuonna yksin.

Tällä hetkellä eletään jo sitä kiitollisinta aikaa palstaviljelyssä - kasvit kukkivat, kohta päästään nauttimaan kunnolla sadosta. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti